Άλλη μια χρονιά με επιτυχία στέφθηκαν τα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Στην πόλη της Χίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, από το 1912 μέχρι και σήμερα, ξετυλίγεται το έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων καραβακιών. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιες ενορίες επιθυμούν, κατασκευάζουν χειροποίητα πλοία, -πολεμικά ή εμπορικά-.

Αυτά κάθε χρόνο σαλπάρουν, για να συναγωνιστούν μεταξύ τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς την ομοιότητα με τα πραγματικά πλοία, ενώ τα πληρώματα, του κάθε πλοίου τραγουδούν παινέματα στην κεντρική πλατεία του νησιού στους εκλεκτούς καλεσμένους, τους τοπικούς φορείς και σε όλο το κόσμο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα παινέματα για τους ναυτικούς μας και για τα γεγονότα που μας άγγιξαν ψυχολογικά την χρονιά που αφήνουμε πίσω μας. Μετά τον διαγωνισμό τα βαποράκια όλο το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς περιφέρονται στις γειτονιές της πόλης τραγουδώντας τα κάλαντα και ρίχνοντας κανονιοβολισμούς από τα πολεμικά βαποράκια τους !!!

Στο φετινό διαγωνισμό, που διοργάνωσε ο Φάρος Βαρβασίου με την υποστήριξη του Δήμου Χίου, το πρώτο βραβείο ως σκαρί πλοίου έλαβε το “Άγιος Γεώργιος” από τη συνοικία του Κάστρου, ενώ το βραβείο καλύτερων παινεμάτων έλαβαν τα παιδιά της ενορίας Παναγίας Λετσαίνης, που αντιπροσώπευαν το Θωρηκτό πλοίο Παναγία Λέτσαινα και το Αεροπλανοφόρο Άγιος Ισίδωρος.

Ακόμη έλαβαν μέρος οι ενορίες: Της Τουρλωτής με δύο 2 καραβάκια, το Καστέλο και το Βαρβάσι.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.